BREAKING NEWS

Διδακτικές ιστορίες και μύθοι

Θα ήθελες να ξέρεις

Δημοφιλή Μουσικά Βίντεο

Παράξενα και Ανεξήγητα .

Διατροφή .

Ιστορικά .

Παράξενα .

Ο Επιμένων Ελληνικά

Διάφορα Κόλπα και Κατασκευές

Πως να κάνετε πατητές ελιές- How to tread olives

Πως να κάνετε πατητές ελιές
Προσωπική συνταγή
Προσωπικά για μένα είναι η πιο νόστιμη ελιά έχω δοκιμάσει από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και είναι όλες εξίσου νόστιμες, η πατητή Χαλκιδικής είναι ελιά μεγάλη ψωμωμένη, της Θάσου και αυτή καλεί αλλά λίγο μικρότερη της Χαλκιδικής, η τοπική μας ποικιλία η Μαρωνίτικη είναι μικρή ελιά λιγότερο σταφιδιασμένη από της άλλες, αλλά ιδιαίτερα γευστική. Βασικά εγώ χρησιμοποιώ την ντόπια δική μας Μαρωνίτικη ελιά και έχω πολύ καλά αποτελέσματα φτιάχνω πατητές ελιές με αυτών τον τρόπω σχεδόν κάθε χρόνω
Καλεί επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν

Τι θα χρειαστούμε για 10 κιλά ελιές
10 κιλά ελιές καθαρές να είναι όλες μαύρες χωρίς δάκο
Δυο χούφτες χοντρό αλάτι θαλασσινό σε καμιά περίπτωση μαγειρικό
Μια μαξιλαροθήκη 100% βαμβακερή
Ένα κομμάτι μάρμαρο στο μέγεθος της μαξιλαροθήκης
Ένα ταψί

Επί του έργου
Πρώτη φάση
Πλένουμε και στεγνώνουμε της ελιές πλένουμε με λίγο αγνό σαπούνι την μαξιλαροθήκη και την ξεβγάζομαι πολύ καλά αυτό το κάνουμε για να φύγουνε τυχών υπολείμματα χημικά από την επεξεργασία του βαμβακερού και την στεγνώνουμε

Δεύτερη φάση
Ρίχνουμε μέσα στην μαξιλαροθήκη δυο τρία κιλά ελιές και ένα μέρος από της δυο χούφτες αλάτι χοντρό και της ανακατώνουμε καλά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν η ελιές και το αλάτι προσέχουμε μόνο το αλάτι να ανακατωθεί καλά με της ελιές
Δένουμε την μαξιλαροθήκη από μπροστά με ένα σχοινί χωρίς να σφίξουμε της ελιές και την ξαπλώνουμε επάνω στο ταψί μαλάζομαι με τα χέρια την μαξιλαροθήκη να απλωθούν η ελιές καλά και βάζουμε από επάνω το μάρμαρο
Της αφήνουμε να γίνουν σε σημείο δροσερό και σκιερό
Αφήνουμε το ταψί με της ελιές σε σημείο με μικρή κλήση προς την μια γωνία του ταψιού για να στραγγίζουν τα υγρά που θα αρχίσουν να βγαίνουν σε λίγες μέρες

Λεπτομέρειες 
Αν σε τρεις μέρες δεν δείτε υγρά στο ταψί αυξήστε το βάρος βάλτε άλλο ένα μάρμαρο
Τα υγρά που βγαίνουνε έχουν μέσα και λιωμένο αλάτι πιθανών να χρειαστεί να βάλετε και άλλο αλάτι 
Κάθε τρεις τέσσερις μέρες γυρνάτε της ελιές το πάνω κάτω φροντίζοντας να της ανακατώνετε
Μετά από δυο εβδομάδες αν θέλετε αρχίστε και τρώτε όταν φτάσουν στον βαθμό σταφιδιάσματος που θέλουμε βάλτε τες σε δοχείο και αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο

Από το βιβλίο Άπαντα Τολίνιο Η δικιά μου Ιθάκη 

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Διαδίκτυο τα τελευταία νέα

Ελληνικό Δημόσιο

 
Copyright © 2013 Πανγαία
Powered by Blogger