BREAKING NEWS

Διδακτικές ιστορίες και μύθοι

Θα ήθελες να ξέρεις

Δημοφιλή Μουσικά Βίντεο

Παράξενα και Ανεξήγητα .

Διατροφή .

Ιστορικά .

Παράξενα .

Ο Επιμένων Ελληνικά

Διάφορα Κόλπα και Κατασκευές

Πως να κάνετε Λάχανο Τουρσί - How to Greek sauerkraut

Δοκιμασμένη συνταγή για σίγουρη επιτυχία
Λάχανο Τουρσί Υλικά για την άλμη:
Νερό
Χοντρό αλάτι
Ένα αυγό

 Ετοιμασία άλμης
Ανακατώνουμε το αλάτι με το νερό μέχρι αυτό να διαλυθεί, σαν αρχή μπορούμε να υπολογίσουμε μια κουτάλια της σούπας αλάτι για κάθε λίτρο νερό. Στην συνέχεια για να γίνει η άλμη μας σωστή βάζουμε το αυγό {όχι βρασμένο} μέσα και βλέπουμε αν επιπλέει θα είμαστε στην σωστή αναλογία όταν, το αυγό κάθεται στην επιφάνεια και η ράχη του εξέχει από το νερό όσο η διάμετρος ενός στυλού, δηλαδή γύρο στα τρία με τέσσερα χιλιοστά αν είναι περισσότερο προσθέτουμε νερό, αν είναι λιγότερο αλάτι .
Ετοιμάζουμε τόσο άλμη όσο το δοχείο μας, και να σκεπάζονται εντελώς τα λάχανα.

Υλικά για την τουρσί: (βασική συνταγή για ένα λάχανο)
 Για ένα λάχανο κομμένο στα τέσσερα
 Δυο καρότα κομμένα σε ροδέλες
 Δυο κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα
 Ένα λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
 Πέντε ρεβίθια άβραστα

 Ετοιμασία τουρσί: 
Βάζουμε μέσα στο δοχείο τα λάχανα, τα καρότα, το σέλινο, τα λεμονιά, και τα ρεβιθιά, στην συνέχεια ρίχνουμε την άλμη μέχρι να σκεπαστούν καλά, την άλμη που θα περισσέψει δεν την πετάμε. (κάνουμε έλεγχο μετά δυο μέρες και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο άλμη ακόμη από αυτήν που είχαμε κρατήσει )

Λεπτομέρειες για τέλεια αποτελέσματα:
Νερό
  1 Νερό βρύσης όχι καλό αποτέλεσμα λόγου χλωρίου
  2 Νερό εμφιαλωμένο καλό αποτέλεσμα 
 3 Νερό πηγής από βουνό τέλειο αποτέλεσμα
  4 Νερό από πηγάδι η από γεώτρηση αποκλείονται λόγω αποστράγγισις φυτοφαρμάκων

Λάχανα: 
 1/ Τα καλύτερα λάχανα είναι αυτά που τα έχει πιάσει η πάχνη όχι τα καλοκαιρινά 2/ Να είναι μέτρια σε μέγεθος και όχι μεγάλα η μικρά 3/ Να μην έχουν μαύρα στίγματα από έντομα 4/ Και τέλος αν γίνετε να μην έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα την περίοδο σχηματισμού της κεφαλής(λίγο δύσκολο να το ελέγξουμε αν τα αγοράσουμε)

Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε μέσα και τεμαχισμένο κουνουπίδι

Αν βάλουμε το δοχείο σε μέρος ζεστό π.χ μέσα στο σπίτι η τουρσί γίνεται γρήγορα σε δέκα μέρες μπορούμε να βγάλουμε να φάμε, στην συνέχεια όμως πρέπει να την πάμε σε μέρος δροσερό π.χ υπόγειο, μπαλκόνι (χωρείς όμως να την χτυπάει ο ήλιος)

Ειδικά την πρώτη εβδομάδα αναδεύομαι τα λάχανα τακτικά το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να κρατήσουν τα φίλα ανάμεσα τους καθόλου αέρα

Κατά την ετοιμασία και πριν κόψουμε τα λάχανα τα καθαρίζουμε και αποφεύγουμε να τα πλένουμε ειδικά όταν τα κόψουμε και μετά γιατί ανάμεσα στα φύλα βρίσκετε ο μύκητας που θα μας κάνει την ζύμωση και θα παράξει το γαλακτικό οξύ, αν δεν πετύχουμε την ζύμωση η τουρσί μας δεν θα έχει εκείνη την ξινούτσικη αρωματική γεύση θα είναι απλά ένα αλμυρό άνοστο πράγμα. Να ξέρουμε πως η σωστή τουρσί είναι προϊών ζύμωσις

Αναλόγως της ποσότητας που κάναμε, πρέπει κατά διαστήματα δυο η τριών ημερών να αναδεύομαι την άλμη, αν είναι μικρο δοχείο το παίρνουμε στα χέρια και το κουνάμε να ανακατευτεί η άλμη

Αν είναι μεγάλο δοχείο το ξαπλώνουμε και το κατρακυλάμε

Το καλύτερο είναι να έχει το δοχείο στο κάτω μέρος κάνουλα για να βγάζουμε μερικά λίτρα άλμη, και να την ξαναρίχνομαι μέσα από πάνω
Βασικώς σκοπός είναι να πηγαίνει η άλμη του κάτω μέρους από επάνω

Τα ρεβίθια τα ρίχνουμε για να μην μυξιάση η άλμη

Το δοχείο να κλίνει καλά

Όταν βγάζουμε τουρσί με το χέρι μας αναδεύομαι λίγο την υπόλοιπη  Μερικούς του αρέσει να ρίχνουν μέσα και λίγο ξίδι(Ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε δυο λίτρα άλμης)

Από το βιβλίο Άπαντα Τολίνιο Η δικιά μου Ιθάκη 

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Διαδίκτυο τα τελευταία νέα

Ελληνικό Δημόσιο

 
Copyright © 2013 Πανγαία
Powered by Blogger